עובש
עובש ירקרק, עובש שחור, פטריות, בקטריות וטחב – כולם סוגים שונים של גידולים פטרייתיים הדורשים לחות וחומר אורגני שממנו הם ניזונים. קיימים עשרות אלפי מינים שונים פטרייתיים, והנפוצים מהם המצויים בביתנו ובקרבתנו הם: אספרגילוס, קלדוספוריום, סטקיבוטריס, פניציליום ואלטרנריה.
נזילות מים ולחות גבוהה הם הגורמים העיקריים להתפשטות של עובש בתוך מבנה.
רמות לחות גבוהות מעוררות את מערכות הנביטה והגדילה של פטריות, בעוד שרמת לחות נמוכה נוטה להגביר את שחרור הנבגים של העובש כמנגנון הישרדותי.
נזילות מים וכתמי רטיבות הם הדרך הקלה ביותר לזהות סימני עובש במבנה. אלו בראש ובראשונה מצביעים על אפשרות של הופעת עובש בחלל האוויר.
התפתחות העובש ונזקיו:
נבגי עובש ניזונים מחומרים אורגניים באמצעות הפרשת רעלים מסוכנים (כדוגמת mycotoxin).
הם מתפשטים במהירות בחללים סגורים ולחים, מועברים בקלות באוויר שאנו נושמים ועלולים להתפשט בתוך גופנו מבלי שנרגיש.
בניגוד לאמונה הרווחת טיפול ומיגור מושבות העובש באמצעות חומרי ניקוי מלבינים על-גבי המשטחים הפגומים הגלויים לעין – אינו יעיל לחלוטין. משטחים רבים במבנה מוסתרים, בנויים בשכבות מחומרים נקבוביים (כגון: בטון, טיח, גבס ועץ), ואינם ניתנים לניקוי בדרך זו ברמה מספקת.
יש להדגיש כי נבגי העובש, העוברים כאמור באוויר, יכולים להופיע מחדש ומסוגלים להתפשט תוך זמן קצר למוקדים נוספים, גם לאלו שחוטאו ונוקו.
בשל סכנה בריאותית העובש מחייב טיפול מיידי. שכן, כפי שהוזכר לעיל, מדובר בחומר רעיל ומסוכן ביותר, שביכולתו לגרום לתחלואה קשה ואף למוות בבני אדם.
טיפול בעובש:
בכל מקרה של הופעת עובש וריחות טחב במבנה מומלץ לאוורר את המקום, לפנות את החללים הנגועים מתכולתם במידת האפשר, לנקות את המשטחים הנגועים באמצעות חומרי ניקוי אנטי-בקטריאליים ולייבשם באמצעות מפזרי חום וסופחי לחות.
את פינוי התכולה הנגועה בעובש יש לבצע בזהירות מרבית מאחר, וכאמור לעיל, נבגי העובש מתפשטים במהירות באוויר והעובש עלול להתפשט גם במהלך סילוקו. כך למשל פינוי שטיח או וילון נגוע בעובש עלול לפזר מאות אלפי נבגים לאוויר, אלה ינחתו על-גבי משטחים שנוקו ויגרמו לזיהומם מחדש.
ייתכן מאוד כי פרטי תכולה שזוהמו בעובש לא יהיו ניתנים לניקוי ולשיקום, ויהיה צורך לסלקם מיידית בשל המפגעים הבריאותיים שהם יוצרים. ביניהם ניתן למנות פריטים גדולים ויקרים כגון: שטיחים, מזרנים, וילונות, ארונות ורהיטים קטיפתיים (ספות וכורסאות).
כאן עולה חשיבות שמאות רכוש, שכן ללא בדיקה ותיעוד של הפריטים על-ידי שמאי רכוש מומחה לא יהיה ניתן לקבל פיצוי הולם עבורם.
עובש הוא ספחת בתוך מכלול שלם של בעיות שאותן יש לאבחן.
חשוב להבין ולזכור שהתמודדות עם עובש היא רק סימפטום המצביע על כשלים גדולים יותר: כגון נזילות מים בתוך המבנה, חדירות גשמים, בעיות איטום ובידוד, חוסר אוורור או מיזוג מתאים וכדומה.
בשל מורכבות זו מומלץ להזמין שמאי מומחה שיבחן את הנזקים וימליץ על דרכי טיפול נכונים לכל סוג של נזק מעובש.
חשוב לזכור: העובש הפיסי עצמו אינו מזיק לבדו, הבעיה העיקרית היא הנבגים והרעלים שפולט העובש לאוויר (mycotoxin): הם-הם אשר משפיעים על דיירי המבנה גם כשמושבות העובש הגלויות לעין חוסלו.