קל להתעלם מהשלכות נזקי האש או לחשוב שהעסק ממוגן, בייחוד עם במבנה מותקנים מערכות גילוי וכיבוי אש מתקדמות כדוגמת גלאי עשן, רכזות אש, מתזי כיבוי אוטומטיים, ארונות כיבוי ומטפים.
למרבה הצער, שמאי רכוש מנוסים למודי ניסון שאמצעים טובים ככל שיהיו, אינם יכולים תמיד למנוע את התלקחות האש ואת הנזקים הנלווים לה. לאש יכולת התלקחות מהירה וגרימת נזקים הרסניים בזמן קצר.
בחלק ממקרי השריפות שבחנו בבתי העסק השונים האש הוגבלה לחדר או חלל בודד במבנה והושגה עליה שליטה תוך זמן קצר.
במקרים אחרים האש שרפה את המבנה כליל, או אחזה במספר חדרים ובשאר חלקי המבנה כלל לא נגעה.
אף על פי כן, חשוב לזכור כי האש היא רק חלק מהסיפור, משום שגם אם האש אחזה רק בחלקו אחד של המבנה היא עלולה לחולל תגובת שרשרת שתשפיע במהירות על המבנה כולו.
להלן מספר דוגמאות לנזקי אש נילווים בבית עסק:
פגיעה בתשתיות
לרוב, שריפות המתחוללות בבתי עסק גורמות לפגיעה משמעותית בתשתיות ולהשבתה של מרביתן ולעיתים אף כולן (לפחות באופן זמני). אש ופעולות הכיבוי יכולים בקלות לגרום לקצר חשמלי ולהסב נזקים למערכת החשמל, תקשורת, מיזוג אוויר, ההסקה, חימום המים וכו'.
נזקי הצפה
פעולות כיבוי האש מתבצעות לרוב באמצעות התזת כמויות גדולות של מים. הללו גורמים לנזקי הצפה משמעותיים. הצפה של מים מזוהמים בשאריות אש ופיח עשויה לגרור אחריה נזקים כבדים עם השלכות חמורות עוד יותר, כדוגמת התפתחות עובש מסוכן.
נזקי עשן ופיח
פיח מורכב משאריות של חומר שנחשף לחום גבוה אבל לא נשרף לגמרי. למעשה הפיח הוא אבקת פחם שנפלט מחום הבעירה אל האוויר. חלקיקי הפיח נדבקים למשטחים עמם ובא במגע וקשה להסירם.
עשן מורכב משילוב חלקיקים נפרדים של מוצק, נוזל וגז. עשן הנפלט משריפה בתוך מבנה עשוי להכיל מאות סוגים שונים של כימקלים וגזים רעילים. בין מרכיביו המסוכנים ביותר הוא הפחמן חד-חמצני.
נזקים ממטפי הכיבוי
האבקה במטפי הכיבוי הידניים והאוטומטיים מכילה חומרים כימיים הפועלים לחנוק את האש במהירות, פעולה חיונית זו מותירה אחריה משקעים של תרכובות כימקליים הגורמים נזקים לחומרים אתם הם באים במגע.
אובדן מידע
מלבד הנזקים שנגרמים למבנה ולריהוט, כמויות המים הגדולות שמותזים בלחץ הן ממערכות הכיבוי והן ע"י הכבאים עלולים לגרום לנזקים בלתי הפכים למערכות ממוחשבות, ציוד אלקטרוני רגיש, ספרים, קלסרים ומסמכים מודפסים.
אובדן רווחים
פגיעה בפעילות העסקית, אובדן פריון הייצור ואובדן ההכנסות עשויים להיות הרסניים יותר מאשר נזקים פיסיים למבנה, לציוד ולמלאי עסקי גם יחד.
לקוחות נאמנים, ככל שיהיו, לא ימתינו שבועות וחודשים לאספקת השירותים או לחידוש קו הייצור, אלא יפנו לבית עסק מקביל. נטישת לקוחות שכזו תפגע בבית העסק ותקשה עליו לשוב לפעילות מסחרית וכלכלית מלאה.
מפגע אסבסט
האסבסט הינו חומר מסרטן וע"פ האגודה למלחמה בסרטן, חשיפה לאבק אסבסט קשורה במחלות שונות וביניהם, האסבסטוזיס (הרעלת אסבסט), סרטן ברונכיאלי ובסרטן קשה במיוחד, מזוטליומה.
בשל עלותו הנמוכה יחסית של האסבסט ותכונותיו המכניות המצוינות, כמו עמידות בפני מים , בפני אש וחום וכוחות מכניים, בעבר נעשה באסבסט הגולמי שימוש לחלקי מבנים רבים באמצעות התזה על גבי תקרות (מבטון או מפלדה) או על קירות לצורכי בידוד אקוסטי או כהגנה מפני שריפות.
אסבסט צמנט שימש בעיקר לייצור חומרי בנייה כגון: לוחות שטוחים או גליים לקירות חיצוניים או גגות במבני תעשיה, במבני חקלאות ובמבני מגורים. אסבסט צמנט שימש גם לייצור מכלי מים (מגדלי מים)
בשעת שריפה הצמנט נשרף וסיבי האסבסט שהיו לכודים בלוח משתחררים ומתפזרים במהירות עם האוויר החם . על כן מיד לאחר כיבוי השרפה, נדרשות פעולות חירום לטיפול באסבסט. הנחיות הן לפנות אוכלוסייה ממבנים בטווח של 50 מטרים מאתר בו קיים מפגע אסבסט עד לסילוקו, כפעולת מנע ראשונית מתיזים חומר מקבע על לוחות האסבסט למזעור הפיזור. לאחר מכן מבצעים בדיקות מעבדה לניטור חלקיקי האסבסט באוויר, ומפנים את שאריות האסבסט באמצעות קבלן מורשה לפינוי אסבסט.
כל התהליכים הללו עשויים להמשך ימים ויש להיערך אליהם בהתאם.
コメント